Používaním tohto webu súhlasíte s využívaním súborov cookies, ktoré nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Ich používanie môžete odmietnuť nastavením svojho internetového prehliadača. Viac informácii
projekt poisťovne logo generali

Vegánske perníčky

Natália Spišiaková 07. 12. 2018

Pripravila som pre vás jeden výborný vegánsky recept, ktorý môžete použiť aj počas pomaly sa blížiacich vianočných a novoročných sviatkov ako zdravú a navyše veľmi chutnú alternatívu klasických perníkov. Budete prekvapení, aké chutné môžu byť perníčky, aj keď v nich nie sú všetky klasické suroviny, na ktoré ste pri ich príprave zvyknutí. Na to, aby ste si na nich pochutili, navyše vôbec nemusíte byť vegáni. Takéto „výlety“ do iných systémov stravovania vás vždy obohatia.



Počet porcií
podľa ks perníčkov


Predpríprava
30 minút


Príprava
35 minút

Ingrediencie:

  • 250 g celozrnnej špaldovej múky,
  • 250 g hladkej špaldovej múky,
  • 2 polievkové lyžice mletých ľanových semienok,
  • 5 polievkových lyžíc prevarenej teplej vody,
  • 120 g vegánskeho masla Alsan Bio,
  • 50 g kokosového cukru,
  • 150 g agávového sirupu,
  • 2 polievkové lyžice jablčného octu,
  • 4 čajové lyžičky perníkového korenia,
  • 1/2 čajovej lyžičky kakaa,
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy,
  • štipka soli.

Postup prípravy:

Rúru si predhrejte na 180 °C. V mlynčeku na kávu alebo mixéri si rozomeľte ľanové semienka, presypte ich do misky a zalejte vodou. Nechajte 10 minút postáť. Zatiaľ si v mise zmiešajte rozpustené maslo, cukor, agávový sirup a jablčný ocot. Pridajte ľanovú zmes a znovu zamiešajte.

Zmiešajte múky, jedlú sódu, perníkové korenie, kakao a soľ. Do sypkej zmesi pridajte tekutú zmes a začnite hniesť. Ja som to robila ručne, nakoľko zmes je veľmi sypká a treba ju dobre „rozmazávať“. Musíte sa obrniť dávkou trpezlivosti, ale nakoniec sa vám z tejto zmesi určite podarí vytvoriť cesto na vynikajúce vegánske perníčky.

Hotové cesto si vytvarujte do 3 menších guličiek. Nechajte ho 10 minút odpočívať, potom ho rovno rozvaľkajte a vykrajujte. Odporúčam pracovať na silikónovej podložke, ide to naozaj ľahko.

Prvú várku vykrojených perníčkov pečte približne 7 minút. Ďalšie várky už len 5 minút. Perníčky nechajte vychladnúť a uskladnite ich vo vzduchotesnej dóze. Budú mať skôr keksíkovú štruktúru.

Vegánske perníčky

Dobrú sviatočnú chuť!

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.