Výživný recept: Losos s batátovo-šošovicovou kašou
Najčastejšie podávanou diétou pri onkologickom ochorení je práve diéta výživná, ktorá sa podáva prednostne pacientom, ktorí výraznejšie schudli, trpia podvýživou alebo majú problém pribrať.
Tiež sa podáva pacientom, ktorí dokážu skonzumovať len obmedzené množstvo stravy, aby aj menšie množstvo stravy, ktoré skonzumujú obsahovalo viac energie a bielkovín v malom objeme a teda aj malé množstvo prijatej stravy zabezpečilo väčší príjem energie a ostatných živín bohatých na energiu ako tuk a tiež bielkoviny.
Tento typ diéty sa odporúča onkologickým pacientom najčastejšie a to aj v prípade, že nemajú žiadne ťažkosti a majú stabilnú telesnú hmotnosť, nakoľko aj samotné onkologické ochorenie a liečba sú energeticky náročné a vzhľadom k tomu by mala byť prispôsobená aj výživa pacienta. U väčšiny onkologických pacientov sa výrazne zvyšuje aj potreba bielkovín, ktorú je potrebné zabezpečiť príjmom stravy bohatej na bielkoviny, v opačnom prípade si organizmus môže zvýšený nárok kompenzovať z vlastnej svalovej hmoty.
Preto by mali pacienti na dennej báze konzumovať aj mäso, ryby, mliečne výrobky (najme tučnejšie syry, tvaroh, jogurty) a vajíčka. Bielkoviny sú obsiahnuté aj v strukovinách a sójových výrobkoch. Pacienti, ktorý nezvládnu skonzumovať potrebné množstvo stravy za deň, by mali uprednostniť v stravovaní práve jedlá bohaté na energiu a bielkoviny a konzumovať ich prednostne.
Batátovo-šošovicová kaša s fazuľkami, hráškom a bazalkovým pestom s lososom
Počet porcií
2
Príprava
25 minút
Ingrediencie
- 350 g čerstvý losos atlantický (surový)
- 3 ks stredne veľké batáty
- 150 g červená šošovica (neuvarená)
- 100 g mrazené fazuľky
- 100 g mrazený hrášok
- 2 PL bazalkové pesto
- 2 PL repkový olej
- 1 PL maslo
- Soľ, korenie
- Sezam
- Mikro-zelenina / Klíčky
Postup
- Lososa umyte, trošku osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. Dajte zapiecť na 40 minút do trúby pri 185 stupňoch.
- Batáty ošúpte, nakrájajte a dajte variť do vody na 20 minút.
- Červenú šošovicu premyte a dajte variť do mierne osolenej vody na 15 minút.
- Po uvarení uvarené zemiaky roztlačte vidličkou, pridajte uvarenú šošovicu, maslo a všetko pomixujte ponorným mixérom na kašu.
- Zelené fazuľky spolu s hráškom restujte na repkovom oleji a následne zmiešajte spolu s bazalkovým pestom.
- Servírujte hotovú kašu s pečenou rybou, fazuľkami, hráškom a dozdobte klíčkami alebo mikro-zeleninou a sezamom.
Nutričné hodnoty pre 1 osobu
Energia: 3400 kJ / 810 kcal
Bielkoviny: 65 g
Sacharidy: 58 g
Tuky: 30 g
Vláknina: 27 g
Uvedený recept spĺňa zásady výživnej diéty a to z dôvodu zvýšeného obsahu bielkovín, ktoré pokrývajú ryba a strukoviny (červená šošovica, hrach a zelené fazuľky) a tiež zvýšeného obsahu energie obsiahnutej v pridaní potravín bohatých na tuky a teda energiu (maslo, bazalkové pesto, repkový olej, sezam). Ako zdroj sacharidov sme zvolili dobre stráviteľné sladké zemiaky.
Viac informácií a odporúčaní o výžive onkologických pacientov nájdete v novej brožúre, ktorú si môžete zadarmo stiahnuť na stránke www.onkoinfo.sk alebo ju nájdete v čakárňach v onkologických ústavoch po Slovensku.