Používaním tohto webu súhlasíte s využívaním súborov cookies, ktoré nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Ich používanie môžete odmietnuť nastavením svojho internetového prehliadača. Viac informácii
projekt poisťovne logo generali

Zdravé recepty na sýte šaláty

07. 09. 2018

Sýty hladnému neverí a ľudia často mylne veria, že šaláty nedokážu zasýtiť. Ak ste milovníkom šalátov, viete, že vedia byť aj sýte. Ak ste skôr skeptický, presvedčte sa o opaku a skúste si pripraviť proteínové šaláty, ktoré prinášajú z rastlinnej ríše to najlepšie a zároveň vás plnohodnotne zasýtia. Vyskúšajte tieto tri tipy na šaláty, po ktorých zaručene neostanete hladní.

Thajský šalát s tempehom



Počet porcií
4 porcie


Predpríprava
24 hodín


Príprava
30 minút

Tempeh alebo tempe má indonézsky pôvod. Dnes sa už však používa na celom svete aj u nás. Vzniká fermentáciou sójových bôbov do kompaktnej formy. Používa sa ako skvelý zdroj proteínu a vďaka svojej fermentačnej povahe sú sójové bôby ľahko stráviteľné. V thajskom šaláte hrá tempeh hlavnú úlohu a s jeho marinovaním začnite 24 hodín vopred.

Na marinovaný tempeh potrebujeme:

  • 1 tempeh,
  • 1 celú posekanú čili papričku,
  • 1,5 čajovej lyžičky sezamového oleja,
  • 2 polievkové lyžice soleného orechového (arašidového) masla,
  • 4 polievkové lyžice tamari alebo sójovej omáčky,
  • 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy,
  • 3 polievkové lyžice javorového sirupu.

Postup prípravy:

Tempeh prekrojte pozdĺžne a následne na trojuholníky. Dajte napariť na 12 minút, čím sa tempeh otvorí a neskôr vsiakne viac marinády. Ostatné ingrediencie zmiešajte a do vzniknutej marinády poukladajte naparený tempeh. Marinujte v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne však 24 hodín. Občas premiešajte. Pred pečením ešte môžete pokvapkať tamari alebo sójovou omáčkou a javorovým sirupom. Pečte 30 minút alebo dozlatista na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 190°C.

Na šalát potrebujeme:

  • 170 g rezancov typu vermicelli alebo soba,
  • 2 stredne veľké nastrúhané alebo „našpiralizované“ mrkvy,
  • 2 stonky posekanej jarnej cibuľky,
  • 70 g nasekaného koriandru,
  • 2 – 3 polievkové lyžice nasekanej mäty,
  • 200 g nahrubo nasekaného špenátu,
  • 150 g najemno nakrájanej červenej kapusty,
  • 1 najemno nakrájanú červenú papriku,
  • upečený marinovaný tempeh.

Na dresing potrebujeme:

  • 100 g arašidového masla,
  • 3 polievkové lyžice tamari alebo sójovej omáčky,
  • 3 polievkové lyžice javorového sirupu,
  • 1 čajovú lyžičku čili cesnakového oleja alebo 1/4 čajovej lyžičky čili vločiek,
  • 3 polievkové lyžice limetkovej šťavy,
  • 75 ml vody (na zriedenie, ak je to potrebné).

Postup prípravy:

Uvarte rezance, sceďte ich a nechajte vychladnúť. Vo veľkej mise ich jemne premiešajte s mrkvou, jarnou cibuľkou, koriandrom, špenátom, kapustou a červenou paprikou.

Dresing pripravte zo všetkých ingrediencií v mixéri okrem vody. Tú postupne prilievajte tak, aby mal dresing ideálnu konzistenciu, teda aby bol dostatočne hustý, ale stále sa lial.

Pridajte do šalátu polovicu tempehu a polovicu dresingu a premiešajte. Navrch poukladajte zvyšný tempeh a opäť prelejte dresingom.

Koreňový šošovicový šalát



Počet porcií
4-5 porcií


Predpríprava
60 minút


Príprava
60 minút

V lete postupne dozrieva množstvo koreňovej zeleniny. Málokto ju však používa inak ako do polievok. Upečená v rúre získa úplne novú karamelovú chuť a šťavu. Výborne dotvorí šaláty so suchším základom. V tomto šaláte hrá prím dresing, tak ho určite nevynechajte.

Na prípravu šošovice potrebujeme:

  • 200 g sušenej zelenej šošovice,
  • 900 ml vody,
  • 1 malú cibuľku pokrájanú na štvrtiny,
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku,
  • 1 bobkový list,
  • 3/4 čajovej lyžičky morskej soli,
  • 1 polievkovú lyžicu extra panenského olivového oleja.

Na úpravu koreňovej zeleniny potrebujeme:

  • 1 zväzok očistenej a nakrájanej mrkvy,
  • 1 zväzok očisteného petržlenu pokrájaného na krúžky,
  • 8 rozštvrtených reďkoviek,
  • 6 celých strúčikov cesnaku,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 1/4 červenej cibuľky nakrájanej na plátky,
  • soľ a čierne korenie na dochutenie,
  • vňať z mrkvy a petržlenu.

Na dresing potrebujeme:

  • 125 g tahini,
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy,
  • 1/2 čajovej lyžičky soli,
  • 1/4 čajovej lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia,
  • 3 – 4 polievkové lyžice teplej vody.

Postup prípravy:

Namočte šošovicu na 1 hodinu. Potom ju sceďte, zalejte 900 ml vody a posoľte (3/4 čajovej lyžičky). Pridajte štvrtinu cibule, pretlačený cesnak a bobkový list. Varte 30 minút alebo domäkka. Sceďte a vyberte cibuľu a bobkový list. Nakoniec premiešajte s 1 polievkovou lyžicou extra panenského olivového oleja.

Medzitým predhrejte rúru na 220°C. V mise premiešajte pokrájané mrkvy, petržlen, reďkovky a neošúpané strúčiky cesnaku s 2 polievkovými lyžicami olivového oleja, soľou a čiernym korením. Vysypte na plech s papierom na pečenie a pečte 20 až 30 minút. Každých 10 minút premiešajte. Po upečení zbavte cesnak šupiek. Všetko nechajte vychladnúť, následne pridajte k šošovici a dochuťte soľou a čiernym korením.

V malej miske si pripravte dresing. Zmiešajte všetky ingrediencie a postupne pridajte 3 – 4 polievkové lyžice teplej vody. Dresing by mal byť hustý, ale zároveň stále tekutý.

Nakrájajte najemno vňať z mrkvy a petržlenu a posypte ňou šalát. Polejte dresingom a podávajte s opečenými hriankami.

Avokádový quinoa šalát



Počet porcií
4-6 porcií


Predpríprava
5 minút


Príprava
25 minút

Cícer a avokádo je dokonalá chuťová dvojica. Výrazná chuť cíceru a maslové avokádo typu Hass (to s čiernou šupkou po dozretí) plné zdravých tukov dodá šalátu krémovú chuť. Spolu tvoria navyše dokonalý zdroj proteínov a omega mastných kyselín.

Potrebujeme:

  • 250 g quinoy,
  • 1 avokádo typu Hass pokrájané na menšie kúsky,
  • 225 g uvareného cíceru,
  • 75 ml vody,
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy,
  • 1,5 polievkovej lyžice tahini,
  • 1,5 čajovej lyžičky dijonskej horčice,
  • 1/2 na kocky pokrájanej červenej cibule,
  • 30 pokrájaných cherry paradajok,
  • hrsť nahrubo posekaného koriandru,
  • hrsť mladého špenátu,
  • soľ a čierne korenie na dochutenie.

Postup prípravy:

Prepláchnite quinou studenou vodou. Varte ju na miernom ohni vo vode asi 15 až 20 minút. Na jeden diel quinoy pritom pripadá 1,5 diela až 2 diely vody (alebo vývaru).

Rozmixujte 75 g cíceru s vodou, citrónovou šťavou, tahini, horčicou, soľou a korením na dresing.

V mise zmiešajte zvyšný cícer, quinou, cibuľu, rajčiny, koriander, mladý špenát a avokádo. Podávajte spolu s dresingom, ktorý si môžete primiešať do šalátu.

Tento šalát sa dá variovať a dopĺňať o iné druhy zeleniny. Môžete ho tiež použiť napríklad ako snack na pikniky alebo ako náplň do placiek či sendvičov.

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.