Zdravé snacky do práce
Určite to poznáme takmer všetci. Pravidelné chrumkanie rôznych maškŕt počas práce, každodenná návšteva obchodu či kaviarne, kde si vždy niečo kúpime a zjeme ku káve pri počítači. Často sú to polotovary obsahujúce rôzne zbytočné prídavky, ktorých pravidelná konzumácia nie je vhodná pre naše telo. No takéto mini občerstvenia medzi hlavnými jedlami sa dajú pripraviť aj doma - veľmi zdravo a okrem toho aj veľmi rýchlo. Zabudnite na cukríky a kupované keksíky. Inšpirujte sa našimi receptami, ktoré sú trvanlivé a vydržia vám v pracovnom šuplíku aj pár dní a nezabudnite ponúknuť aj svojich kolegov. Navyše, tieto maškrty budú svedčať vášmu tráveniu vďaka vysokému obsahu vlákniny a taktiež vašej koncentrácii a mysleniu, vďaka obsahu zdravých tukov v semienkach a orechov.
Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu, v ktorom sa spolu s odborníkmi venujeme rôznym pracovným témam a vplyvu práce na naše zdravie pri príležitosti spustenia predaja jedinečného životného poistenia, ktoré ako jediné na trhu ponúka len poisťovňa Generali a je prispôsobené rizikám vyplývajúcim z povolania a záľub.
Špargľové krekry
Ingrediencie:
- 250 g čerstvej zelenej špargle,
- 1 avokádo,
- cherry paradajky,
- 1 pohár (asi 150 ml) nemletého ľanu,
- 1 pohár slnečnicových jadierok,
- 1 pohár tekvicových jadierok,
- morská soľ, citrónová šťava.
Ľan pomelieme asi tak na 50 percent a zalejeme studenou vodou. Zvyšné jadierka tiež pomelieme alebo pomixujeme na polovicu. Asi po 1 až 2 hodinách, resp. kým sa nevytvorí sliz, precedíme ľan cez sitko, zbavíme sa prebytočnej vody a takto precedený ľan aj so slizom dáme do misky. Prisypeme oba druhy jadierok, dobre premiešame a zmes nakoniec rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre asi 50 minút na 110 °C. Potom vyberieme plech z rúry, krekry nakrájame do požadovaného tvaru, otočíme a bez papiera na pečenie vrátime do rúry ešte aspoň na 30 minút.
Avokádo rozmixujeme s asi dvoma paradajkami a citrónovou šťavou. Špargľu pokrájame na menšie kúsky a pridáme do rozmixovanej zmesi a mixujeme ďalej. Špargľu nemusíme rozmixovať úplne dohladka, môžu nám v zmesi ostať aj mini kúsky. Nakoniec dochutíme soľou a môžeme podávať s krekrami.
Rýchle FIT tyčinky
Ingrediencie:
- 150 g ovsených vločiek,
- 100 g zmesi orechov a semien,
- 1 PL chia semien,
- 50 g sušených brusníc,
- 50 g kokosového oleja,
- 2 PL medu,
- 50 g trstinového cukru, môže byť aj menej, podľa chuti,
- škorica.
Na suchej panvici jemne opečieme ovsené vločky a zmes orechov a semien. Zmes orechov či semien je na vás, môžete použiť podľa vlastnej chuti napríklad tekvicové a slnečnicové semienka, mandle či arašidy. Keď budeme mať túto zmes opečenú dozlatista, nasypeme ju do misky a primiešame k nej nasekané sušené brusnice. Môžete tiež použiť akékoľvek sušené ovocie, ktoré doma máte. Roztopený kokosový olej zmiešame s medom a cukrom a nalejeme ho do zmesi vločiek, orechov a sušeného ovocia. Pripravíme formu, ideálne niečo podobné forme na biskupský chlebík a vystelieme túto formu papierom na pečenie. Celú pripravenú zmes natlačíme do formy, vyhladíme lyžicou a dáme stuhnúť asi na hodinu do chladničky. Keď je zmes stuhnutá, vyberieme ju z formy a nakoniec nakrájame na tyčinky.
Špenátové mini koláčiky
Ingrediencie:
- 1 balenie baby špenátu,
- asi polovičné balenie čerstvého špenátu,
- 1 ricotta,
- 150 g strúhaného parmezánu,
- 3 vajcia,
- 1 lyžica masla,
- strúhanka,
- 1 šalotka,
- 1 strúčik cesnaku,
- 50 g sušenej šunky,
- soľ a mleté čierne korenie.
Špenát opláchneme a necháme odkvapkať. Na masle orestujeme šalotku, cesnak, potom pridáme špenát a chvíľku všetko spolu podusíme. Rozmixujeme ricottu, ktorú potom vmiešame do špenátovej zmesi, pridáme vajcia, mleté čierne korenie, osolíme a nakoniec pridáme parmezán. Ak sa nám bude zdať, že je zmes príliš riedka, môžeme pridať strúhanku. Pripravíme si ďalej malé formičky na koláčiky, ktoré buď vysypeme múkou, alebo môžeme použiť aj papier na pečenie, ktorý potrieme olivovým olejom. Formičky naplníme pripravenou zmesou a pečieme v rúre asi 15 – 20 minút na 200 °C. Po upečení posypeme ešte parmezánom a mini koláčiky sú hotové.
Anízové sušienky
Ingrediencie:
- 200 g mandľovej múky,
- 4 lyžice sirupu z agávy,
- 2 lyžice trstinového cukru,
- 4 lyžice olivového oleja,
- 2 lyžičky mletej škorice,
- 2 lyžičky anízu,
- 1 lyžička sódy bikarbóny.
Do misky dáme všetky ingrediencie a vymiešame z nich cesto. Potom vytvarujeme z kúskov cesta sušienky a poukladáme ich na plech, ktorý predtým vystelieme papierom na pečenie. Sušienky dáme do rúry a pečieme asi 20 minút na 200 °C.
Brusnicové kúsky
Ingrediencie:
- 100 g 70-percentnej čokolády,
- 100 g kvalitného masla,
- 80 g píniových orieškov,
- 80 g sušených brusníc.
Píniové oriešky upražíme v rúre približne 5 minút, ktorú sme si predhriali na 170 °C. Nad parou vymiešame maslo s čokoládou, do tejto zmesi pridáme opražené oriešky, brusnice a všetko spolu dobre premiešame. Takto pripravenú zmes natlačíme do tortovej formy vystlanej fóliou, zmes pritlačíme o dno, pekne zarovnáme a dáme zachladiť. Niekoľko minút pred krájaním vyberieme z chladničky a stuhnutú zmes pokrájame na menšie kúsky.
Dobrú chuť!