projekt poisťovne logo generali

Ako si zlepšiť sústredenie vďaka hudbe

03. 04. 2020

Kto má rád seriály z nemocničného prostredia, isto vie, že chirurgovia zvyknú pri operáciách počúvať hudbu. A nerobia to len z pasie – ukazuje sa, že hudba môže pomôcť so sústredením a koncentráciou. Okrem lepšej motivácie a nálady sa s ňou tiež ľahšie vyhnete rušivým vplyvom. Kľúčom k využívaniu hudby na sústredenie a koncentráciu je vybrať si ku každej úlohe ten správny žáner. Poďme sa pozrieť, ako na to.

Ku každej úlohe ten správny žáner

Jednotlivé hudobné žánre sa hodia na rôzne úlohy. Pri výbere hudby k práci preto treba zvážiť, akú mieru pozornosti si daná úloha vyžaduje. Pri písaní novej eseje je napríklad potrebná vaša úplná pozornosť, zatiaľ čo mazanie e-mailov z doručenej pošty je pomerne jednotvárna činnosť. Podľa toho si vyberajte aj hudbu.

Pri úlohách vyžadujúcich si dôkladnú prácu s jazykom, ako je čítanie či písanie, sa treba vyhýbať hlasnej či agresívnej hudbe, ako aj pesničkám s textom, keďže slová majú tendenciu vás rušiť a uberať vám na efektivite. Hudba s textom sa však výborne hodí pri monotónnych činnostiach. A čo sa týka nudných povinností, najlepšie je pustiť si niečo, čo máte radi. Preto sa neváhajte vrátiť k svojim obľúbeným skladbám a dopriať si dávku motivácie. Rýchle skladby s výrazným rytmom sú skvelým spoločníkom pri cvičení, zatiaľ čo zvuky prírody pomáhajú upokojiť myseľ a zlepšiť sústredenie.

Žánre podľa úloh

Vážna hudba

Skvele sa hodí, keď sa potrebujete sústrediť. Jedna štúdia dokonca preukázala, že študenti počúvajúci počas prednášky vážnu hudbu mali oveľa lepšie výsledky ako ostatní. Dôvodov môže byť viacero. Pomáha napríklad uvoľniť sa, znížiť hladinu stresu a zlepšiť si spánkové návyky. Na začiatok vyskúšajte tento skvelý zoznam skladieb.

Zvuky prírody

Výskumy naznačujú, že upokojujúce zvuky prírody môžu pomôcť zlepšiť sústredenie na pracovisku, keďže navodzujú príjemné pocity. Najlepšou hudbou na sústredenie sú uvoľňujúce zvuky, napríklad zvuk tečúcej vody. Prenikavé vtáčie volanie či zvieracie zvuky sú vhodné o niečo menej. Skúste si vypočuť tento zoznam skladieb.

Popová, rocková a rapová hudba

Energetická hudba s výrazným rytmom je ideálna pri cvičení, či už beháte v parku, alebo zdvíhate činky v posilňovni. Tento druh povzbudzujúcej hudby zlepšuje fyzickú výkonnosť, vďaka čomu sa budete cítiť mocní a motivovaní. Jej rytmus takisto využijete na ľahšie počítanie opakovaní. Vďaka tomuto playlistu naozaj dostanete chuť si zacvičiť.

Vaši obľúbení interpreti

Vedci preukázali, že pri počúvaní obľúbenej hudby sa uvoľňuje hormón zvaný dopamín, ktorý vyvoláva pocity šťastia a zároveň znižuje hladinu kortizolu, hormónu zodpovedného za stres a úzkosť. Problémy sa nám, navyše, obyčajne riešia ľahšie, keď sa cítime šťastní. To znamená, že niekedy niet lepšej hudby na sústredenie mysle ako hudba, ktorú máme najradšej.

Najnovší trend: Binaurálne tóny

Zaujímavou oblasťou výskumu hudby ako pomôcky na sústredenie sú binaurálne tóny. Isto poznáte zrakové ilúzie. Tu ide o ilúziu sluchovú – keď ľavé ucho počúva mierne odlišný tón ako pravé ucho, vzniká dojem, akoby ste v hudbe vnímali rytmus, ktorý sa tam však vôbec nenachádza. A hoci skutočný efekt závisí od poslucháča, štúdie naznačujú, že tieto tóny dokážu zlepšiť náladu, koncentráciu, tvorivosť aj pamäť, a zároveň obmedziť úzkosť. Vyskúšajte si to s týmto zoznamom skladieb.
Nepotrebujeme vedu na to, aby sme vedeli, že hudba je pohladením pre myseľ aj dušu. Ak však chcete hudbu využívať naplno, treba jej výber dôkladne prispôsobiť jednotlivým úlohám. Ak sa vám to podarí, z hudby budete mať toho najlepšieho kolegu. Pomôže vám sústrediť sa a vyčistiť si hlavu, aby ste sa mohli zamerať na to potrebné.

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1041608011001762
https://asa.scitation.org/doi/abs/10.1121/1.4920363
https://www.psychologytoday.com/gb/blog/your-musical-self/201101/why-listening-music-makes-us-feel-good

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.