projekt poisťovne logo generali

Prekvapujúce účinky dojčenia

18. 03. 2022

Priaznivé účinky dojčenia na zdravie dieťaťa sú pomerne známe – chráni dieťa pred infekciami a ochoreniami, dlhodobo znižuje riziko obezity a kardiovaskulárnych chorôb. No aké ďalšie výhody má a ako ovplyvňuje zdravie matky? Čítajte ďalej, niektoré zistenia vás možno prekvapia.

Tento mesiac sa v spolupráci s odborníkmi venujeme téme narodenia dieťaťa. Aby ste si užili radostné chvíle naplno, nezabudnite svoju rodinu chrániť komplexným poistením. Obchodníci poisťovne Generali vám radi pomôžu nájsť tie najlepšie riešenia šité na mieru. Navštívte svoju najbližšiu pobočku.

Materské mlieko obsahuje množstvo ľahko vstrebateľných živín, enzýmov, antioxidantov a protilátok. Protilátky z matkinho tela prostredníctvom materského mlieka chránia aj dieťa v prvých mesiacoch života proti patogénom a rôznym ochoreniam. Materské mlieko tiež obsahuje látky, ktoré pomáhajú v prirodzenom upokojení dieťaťa.

Výhody pre matku

Dojčenie matke uľahčuje rýchlejšie zotavenie po pôrode, zlepšuje totiž jej fyzický stav i psychickú pohodu. Po fyzickej stránke pomáha maternici vrátiť sa do pôvodnej veľkosti, čím celkovo prispieva k procesu hojenia po pôrode. Matka pri ňom spáli 300 až 500 kalórií denne, čo je porovnateľné napríklad s behom na 8 kilometrov!

Čo sa týka duševného zdravia, zvyšuje hladinu oxytocínu, čo pomáha bojovať so stresom a s úzkosťou. Vďaka dojčeniu sa mamička cíti viac sebavedomá, pokojná a buduje si s dieťaťom emočné prepojenie.

Medzi dlhodobejšie výhody dojčenia patrí aj zníženie rizika niektorých typov rakoviny vaječníkov a prsníka či pomáha chrániť pred cukrovkou. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že dojčenie zlepšuje kardiovaskulárne zdravie matky v neskoršom veku. Dojčenie tiež pomáha bojovať proti endometrióze a osteoporóze.

Mamičky si však nesmú zabudnúť dopĺňať v čase tehotenstva a dojčenia dôležité vitamíny a minerály. Ich telo v tomto období totiž spotrebuje viac živín a spáli viac energie. Je preto dôležité, aby v strave prijali viac vápnika, kyseliny listovej a vitamínov rozpustných v tuku – vitamíny A, D a E. Ďalšie tipy o zdravej strave pre mamičky si prečítajte tu.

shutterstock_567387562.jpg

Výhody pre dieťa

Materské mlieko je vôbec najdokonalejšou potravou pre novorodencov. Obsahuje všetky dôležité živiny a ako dieťatko rastie, prispôsobuje sa jeho potrebám. V prvých šiestich mesiacoch života by to malo byť jediné, čo dieťa prijíma.

Okrem priaznivých účinkov na imunitu dieťaťa je dojčenie spojené aj so zriedkavejším výskytom astmy, alergií a obezity či so silnejšou čeľusťou a lepšími zubami. Materské mlieko funguje aj ako prirodzené laxatívum, ktoré pomáha novorodencovi vyprázdniť sa a znížiť riziko žltačky.

Niektoré štúdie spájajú dojčenie i s vyšším IQ v neskoršom veku a vo všeobecnosti s priaznivým vplyvom na kognitívny vývoj dieťaťa. Súvisí aj so správnym rastom, čo zabezpečuje, že dieťa dostáva správne množstvo a koncentráciu živín, ktoré mu pomáhajú zdravo rásť a nadobúdať silu.

Materské mlieko je prirodzeným zdrojom sily a zdravia nielen v detstve, ale aj neskôr v živote. Dojčené deti si do života odnášajú niekoľko výhod. Ako tínedžeri a dospelí bude u nich znížené riziko reumatoidnej artritídy, srdcovo-cievnych ochorení či sklerózy multiplex.

Ak nemôžete dojčiť

Dojčenie ako väčšina procesov v ľudskom tele však nie je vždy jednoduché. V niektorých prípadoch nastávajú komplikácie s laktáciou, zdravotné problémy alebo udalosti, ktoré znemožňujú dojčenie v takej miere, v akej by si to mamička priala. Ak pre vás nie je možné vášho novorodenca dojčiť, nezúfajte. Existuje množstvo náhradných riešení.

shutterstock_566796565.jpg

Aby bolo dieťa dostatočne vyživené, v niektorých prípadoch je vhodné kŕmiť ho kombinovane materským mliekom aj umelou výživou. Ak máte materského mlieka dostatok, ale dojčiť nechcete, bábätko môžete kŕmiť aj pomocou fľašky vopred napumpovaným mliekom. V prípade, že dieťaťu nemôžete poskytnúť materské mlieko, bezpečným a výživným riešením je aj kŕmenie umelou výživou, ktorá napodobňuje výživové vlastnosti materského mlieka a obsahuje množstvo látok, ktoré dieťa potrebuje pre svoj zdravý rast a rozvoj.

Aj keď nemôžete dieťa dojčiť, stále si s ním môžete budovať puto a nemali by ste sa cítiť previnilo. Budovať prepojenie s dieťaťom môžete tak, že si ho budete klásť na hruď a častejšie ho držať a nosiť. Fyzický kontakt s dieťaťom je dôležitý, uvoľňuje sa pri ňom hormón lásky, oxytocín. Okrem toho často udržujte očný kontakt, venujte sa dieťaťu naplno bez rozptýlení, hovorte s ním a spievajte mu. Puto medzi vami sa určite prehĺbi, aj keď nebudete dojčiť.

Všetky mamičky chcú pre svoje dieťa len to najlepšie. Nezabudnite tých najdôležitejších vo svojom živote poistiť. Poistenie La Vita pre deti od poisťovne Generali vám podá pomocú ruku v každej situácii.

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.