projekt poisťovne logo generali

Spôsoby, ako svojim deťom finančne zabezpečiť budúcnosť

11. 03. 2022

Finančné zabezpečenie budúcnosti svojej rodiny spočíva nielen v sporení peňazí, ale aj v učení, ako správne sporiť. Vzdelávanie detí o hodnote peňazí a spravovaní ich vlastných financií je niečo, z čoho môžu čerpať celý život. No príde tiež čas, keď finančná podpora rodičov im môže pomôcť postaviť sa na vlastné nohy.

Tento mesiac sa v spolupráci s odborníkmi venujeme téme narodenia dieťaťa. Aby ste si užili radostné chvíle naplno, nezabudnite svoju rodinu chrániť komplexným poistením. Obchodníci poisťovne Generali vám radi pomôžu nájsť tie najlepšie riešenia šité na mieru. Navštívte svoju najbližšiu pobočku.

Pripravili sme preto pre vás niekoľko skvelých nápadov, ako svojim deťom začať sporiť peniaze a pripraviť im lepšiu budúcnosť.

Sporte hneď od začiatku

Jeden z najjednoduchších spôsobov, ako začať sporiť, je proste začať od začiatku. Existuje mnoho online detských sporiacich účtov, ktoré môžete začať využívať hneď odo dňa narodenia dieťaťa. Ak začnete dostatočne skoro, aj drobná investícia sa časom zúročí. Prispievať môžete pravidelne po menších sumách a príležitostne, napríklad na Vianoce alebo narodeniny, môžete vložiť aj väčšiu čiastku.

Vymeňte darčeky za peniaze

Klasické darčeky, ktoré rýchlo omrzia, radšej vymeňte za niečo zmysluplnejšie, napríklad peniaze na koníčky, ako sú hodiny hudby alebo športové náčinie. Navrhnúť to môžete aj príbuzným. Tento prístup tiež učí deti, že ak si chcú niečo kúpiť, musia si na to vedieť našetriť.

Dajte im vreckové

Sporenie deťom prinesie mnoho výhod. Avšak mimoriadne účinným spôsobom, ako dieťaťu finančne zabezpečiť budúcnosť je, že ho naučíte, ako môže efektívne narábať so svojimi vlastnými peniazmi. Keď dieťa dosiahne určitý vek, začnite mu dávať pravidelné vreckové. Spoločne s ním plánujte, zostavte rozpočet a šetrite na ciele, ktoré ste si stanovili.

Otvorte dieťaťu účet

Keď je vaše dieťa dostatočne staré, vymeňte prasiatko za skutočný bankový účet alebo aplikáciu na smartfóne, ktorá im pomôže mať prehľad vo financiách. Je to dôležitý míľnik, ktorý pomáha deťom nadobudnúť v súvislosti s peniazmi pocit zodpovednosti. Ak máte obavy z toho, že budú mať príliš veľa kontroly, začnite používať aplikáciu, vďaka ktorej budete mať prehľad o ich výdavkoch a navyše im budete môcť nastavovať limity.

Naučte ich základy

V mnohých školách sa deti o finančnej gramotnosti neučia, je to preto na vás. Budete im musieť vysvetliť, čo je úrok, ako fungujú kreditné karty, investovanie do akcií a dôležitosť dôchodku. V dospelosti sa im tieto vedomosti určite zídu a budú vďačné za to, že už v nízkom veku získali prehľad.

shutterstock_417087196.jpg

Investujte do akcií a podielov

Zriaďte si portfólio akcií, ktoré neskôr budete môcť odovzdať svojim deťom. Zapojte ich do rozhodovania a využite túto príležitosť na to, aby ste im vysvetlili, ako funguje investovanie a ako môžu mať z neho zisk. Burzový trh nie je jednoduchá téma ani pre dospelých, no ak sa o nich vaše deti naučia už v detstve, budú z toho môcť ťažiť aj v budúcnosti.

Používajte aplikácie

S aplikáciami bude narábanie s peniazmi zábavnejšie. Aplikácia Pennybox pomáha deťom chápať hodnotu peňazí tým, že ich priradí k rôznym úlohám, napríklad k upratovaniu. Vďaka aplikácii Mint budete mať zase vy a vaše deti prehľad vo výdavkoch a sporení. Deti si v nej môžu tiež odkladať vreckové do rôznych pokladničiek a na grafoch uvidia, ako ich úspory rastú..

Zbavte sa dlhov

Príliš veľa dlhov môže vás a vašu rodinu dostať do nepríjemností, ak by sa vám niečo stalo alebo by ste prišli o príjem. Snažte sa nemíňať viac peňazí, ako zarobíte, a každý mesiac sa usilujte o splatenie akýchkoľvek dlhov, ktoré by mohli vzniknúť napríklad používaním kreditnej karty či prečerpaním účtu.

Napíšte závet

Toto je jedna z tých úloh, na ktoré človek radšej nechce myslieť. No dať si záležitosti do poriadku pomôže ochrániť vaše deti v prípade nepredvídanej situácie. Spravte si preto na svoj závet čas a nezabudnite ho pravidelne aktualizovať.

Rozprávajte sa o peniazoch

Je dobré mať na pamäti, že postoj vašich detí k peniazom pramení z toho vášho. Nebojte sa s nimi rozprávať o financiách či o tom, aké sú vaše výdavky, ako sporíte alebo investujete. Postupne ich zapájajte do rozhodovania a povzbudzujte ich, aby si šetrili vlastné peniaze. Vďaka tomu budú mať v dospelosti zdravý vzťah k peniazom a pri míňaní a sporení budú mať tie správne návyky.

Nezabudnite na poistenie

Dobre poistené dieťa by malo mať predovšetkým dobre poisteného rodiča. Pretože ak dôjde k strate jedného, prípadne oboch rodičov, výrazne to zasiahne rodinný rozpočet a životný štandard celej rodiny. Ošetrovné zase slúži na kompenzáciu príjmu rodiča, keď musí so svojim dieťaťom ostať dlhšie na OČR, čím má dočasne znížený príjem. Ochrániť vás a vašu rodinu pred výpadkom príjmov pomôže životné poistenie La Vita od poisťovne Generali.

Pri deťoch je potrebné mať dobre zabezpečený príjem, aby rodičia dokázali udržať životný štandard rodiny. Preto je potrebné schrániť svoje financie aj v prípade neočakávaných situácií ako napr. v prípade nehody a poškodenia majetku v práci. Zamestnávateľ vám totiž môže siahnuť až na jednu tretinu vášho ročného platu. Poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú zamestnávateľovi ponúka moderné poistenie so širokým poistným krytím.

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.