Tekvicová hokkaido polievka s kurkumou a zázvorom podľa Dobrožrútov
Vieme, že zdravé recepty sú tu celkom zaslúžene doménou najmä foodblogerky a ambasádorky Generali Balans Natálky Spišiakovej zo Zdravia na tanieri. Napriek tomu sme neodolali podeliť sa s vami o recept na naše najobľúbenejšie jesenné jedlo, v ktorom hlavnú úlohu hrá hokkaido tekvica.
Počet porcií
3 porcie
Predpríprava
10 minút
Príprava
20 minút
Na túto jesennú dobrotu potrebujete:
- 1 skôr menšiu hokkaido tekvicu,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 bielu cibuľu,
- cca 1,5 cm veľký kúsok zázvoru,
- 1/2 čajovej lyžičky kurkumy,
- 1/2 čajovej lyžičky škorice,
- 1/2 čajovej lyžičky údenej papriky,
- 1 dcl kokosového mlieka,
- šťavu z 1/2 menšieho citróna,
- soľ na dochutenie,
- petržlenovú vňať alebo pražené tekvicové jadierka na ozdobenie.
Postup prípravy podľa Dobrožrútov:
Hokkaido tekvicu umyte a nakrájajte rovnomerne na menšie kocky. Na masle či oleji, podľa vlastných preferencií, orestujte očistenú a nadrobno nasekanú cibuľku. Pridajte nakrájanú tekvicu a restujte ďalej.
Zmes zalejte cca 2 l vody. Pridajte očistený strúčik cesnaku a zázvor v celku, soľ, kurkumu, údenú papriku a škoricu. Povarte cca 20 minút, kým tekvica nezmäkne a kým sa neprepoja všetky chute.
Zmes potom prelejte do mixéra a pridajte šťavu z citróna a kokosové mlieko. Hotovú polievku ochutnajte a ak uznáte za vhodné, ešte ju dosoľte. Voilà, takmer hotovo!
K tejto polievke milujeme aj krutóniky – na kocky nakrájaný chlebík alebo v rámci zero waste (ak neviete, o čom je reč, prečítajte si náš blog k tejto téme) aj hocijaké pečivo, ktoré už treba minúť, ktoré pokvapkané olivovým olejom len rýchlo opečieme v rúre či na panvici do zlatista. Je to úžasné!
Mimochodom, keď je už reč o tekvici, pečené hokkaido placky s čedarom od našej kolegyne blogerky Natálie Spišiakovej sú famózne. Kto ich neskúsi, obanuje.
Dobrú krásne jesennú tekvicovú chuť!