projekt poisťovne logo generali

Šťastné a veselé – keď Vianoce nedopadnú podľa predstáv

21. 12. 2018

Aj keď sú Vianoce známe ako sviatky pokoja, nie vždy je to naozaj tak. Práve počas vianočných sviatkov sa totiž stretávame s početnými poistnými udalosťami a niektoré z nich sú skutočne kuriózne. Príbehy týchto ľudí vás presvedčia o tom, že opatrnosti nikdy nie je dosť.

Vianočné pečenie

Pani Alena počas pečenia vianočného pečiva vyťahovala z rúry plech, pričom si popálila vnútornú stranu predlaktia. Tak sa pritom preľakla, že švihla rukou nahor a o žeravú mriežku si popálila aj vrchnú časť predlaktia. Z popálenín sa liečila 35 dní.

Rada:

Pri manipulácii s horúcimi predmetmi nezabúdajte používať dostatočnú tepelnú ochranu na to určenú. Pri vyťahovaní horúcich koláčikov z rúry odporúčame namiesto kuchynským utierok, rohov zástery alebo nekvalitných chňapiek používať kuchynské chňapky z nevodivých materiálov, napríklad z gumy. Vyberajte také, ktoré siahajú vyššie ako len po zápästie.

Kapor v akváriu

Otec rodiny kúpil živého kapra, ktorého sa rozhodol namiesto do vane vložiť do veľkého akvária pre rybičky. Netradičná ryba v akváriu zaujala rodinu a vyvolala taký rozruch, že došlo k jeho rozbitiu. Vytečená voda z veľkého akvária spôsobila škodu v byte rodiny, ale aj v byte susedov, kde zatopila strop.

Rada:

Ak sa rozhodnete kúpiť si na štedrovečernú večeru živého kapra, nájdite mu pre jeho dočasný pobyt vhodný priestor. Vaňa, vanička alebo vedro poslúžia dobre.

Šťastné a veselé – keď Vianoce nedopadnú podľa predstáv

Horiaci adventný veniec

Pri vianočnom obede začal rodine horieť adventný veniec. Pani domu chcela zabrániť požiaru prenesením horiaceho venca do umývadla. Veniec jej však spadol, zapálil oblečenie a ona utrpela popáleniny oboch stehien.

Rada:

V žiadnom prípade neprenášajte horiace predmety. Malý začínajúci požiar sa snažte uhasiť na mieste. Ako postupovať pri hasení požiarov v domácnosti sa dozviete v tomto článku.

Nebezpečné darčeky

Z darčeka sa, žiaľ, dlho netešil chlapec, ktorý si prial nájsť pod vianočným stromčekom rybársky nôž. Keď ho totiž vyberal z puzdra, preťal si ním ukazovák. Hlboká rana prudko krvácala, chlapcovi museli ruku zašiť a zo zranenia sa liečil 28 dní.

Rada:

Darovanie potenciálne nebezpečných darčekov si poriadne premyslite najmä v prípade, ak ním plánujete obdarovať dieťa. Ak si to s nožíkom pod vianočným stromčekom nechcete rozmyslieť, dieťa dostatočne upozornite a vysvetlite mu manipuláciu, ako aj riziká zranenia ešte pred tým, ako ho bude mať možnosť prvýkrát chytiť.

Šťastné a veselé – keď Vianoce nedopadnú podľa predstáv

Silvestrovský ohňostroj

Nielen Vianoce, ale najmä Silvester prináša zvýšené riziko úrazu. Pri neodbornej manipulácii s pyrotechnikou totiž každoročne prichádza k vážnym úrazom, ale aj k škodám na majetku. Poisťovňa Generali zaznamenala prípad, keď sa vystrelená svetlica odrazila tak, že vletela oknom do spálne bytu, kde spálila posteľ s perinami, vankúšmi, dekou, ale aj ratanový obklad.

Rada:

Zábavnú pyrotechniku nakupujte len u certifikovaného predajcu a vždy si prečítajte návod k nej a skontrolujte dátum spotreby, ktorým sa riaďte. Nedovoľte manipulovať s pyrotechnikou deťom a osobám mladším ako 18 rokov. Pri odpaľovaní petárd sa uistite, že požívaná pyrotechnika je správne umiestnená a vo vašom okolí sa nikto nenachádza. Majiteľom nehnuteľností odporúčame počas polnočných osláv pozatvárať poriadne všetky okná a dvere.

Šťastné a veselé – keď Vianoce nedopadnú podľa predstáv

Šťastné, veselé, ale aj bezpečné sviatky!

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.