projekt poisťovne logo generali

Ako na varenie bez odpadu?

03. 11. 2022

Produkujete pri varení príliš veľa potravinového odpadu? Pozrite si tieto tipy a naučte sa, ako využiť každú surovinu!

Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu venovanému plánovaniu rodinného rozpočtu. Majte svoje financie pod kontrolou aj v neistých časoch. V poisťovni Generali vám poradíme, ako optimalizovať svoje poistenie či nájsť vhodné finančné produkty pre vás na mieru. Navštívte svoju najbližšiu pobočku.

Každoročne vznikne na svete 1,3 miliardy ton potravinového odpadu, pričom len v Európe a v Spojených štátoch amerických sa vyhadzuje až 95 – 115 kg nespotrebovaných surovín. Preto mnohé rodiny začínajú s varením bez odpadu. Pozrite si naše chutné recepty a naučte sa, ako neplytvať jedlom ani peniazmi. Osvojte si aj vy tento životný štýl a žite ohľaduplne k životnému prostrediu.

V čom spočíva varenie bez odpadu?

Pri varení bez odpadu sa snažíme využívať zvyšky na prípravu ďalších jedál. Tento prístup vznikol v časoch, keď  jedla nebolo nazvyš a naši predkovia museli každú surovinu využiť na maximum. V dnešnej dobe je jedla dostatok, no využívaním surovín prospievame nielen životnému prostrediu, ale i našej peňaženke. 

Vyhnite sa plytvaniu ovocia a zeleniny

Niekedy sa nám nepodarí použiť celú papriku alebo cibuľu. Tá potom skončí v chladničke, kde na ňu zabudneme, až kým sa nakoniec nepokazí. Ak sa chcete podobným scenárom vyhnúť, nakrájajte všetky zvyšky na malé kocky alebo na tenké plátky a pripravte si chutnú restovanú zeleninu, ktorú potom môžete pridať k pečenému mäsu alebo k steaku. Alebo si zvyšky zeleniny a šupky odkladajte a môžete si z nich spraviť vlastný domáci bujón, alebo hustú omáčku.

shutterstock_2093512858.jpg

A čo šupky z cukety alebo zemiakov? Dobre ich umyte, vysmažte na oleji a chrumkavé čipsy sú na svete! Ovocie, ktoré už nevyzerá príliš lákavo, zase môžete nakrájať a spraviť z neho džem.

Využite zvyšky z mäsa a rýb

Zvyšky z pečeného mäsa môžete použiť v chutných kroketách. Náplň pripravte z bešamelu a celé krokety obaľte v strúhanke napríklad zo staršieho pečiva. Deti si zase pochutnajú na zvyškoch z ryby, ktoré môžete zakomponovať do cestovín v krémovej omáčke. Nakrájajte kúsok cibule, jemne ju opražte, pridajte smotanu alebo jogurt a trochu citrónovej šťavy. Napokon pridajte kúsky ryby a môžete servírovať večeru bez odpadu.

Výhody varenia bez odpadu

Varenie bez odpadu je v posledných rokoch stále populárnejšie. Mnoho ľudí má radosť práve z toho, že suroviny, ktoré nakupujú, využijú skutočne na maximum. Ak popustíme uzdu fantázii, namiesto vyhadzovania jedla vytvoríme rôzne zaujímavé jedlá. Navyše znižovanie produkcie potravinového odpadu má mnoho výhod.

Ohľaduplnosť k životnému prostrediu

Varenie bez odpadu zabraňuje nadprodukcii potravín. Ak budete svoje deti učiť, aby neplytvali jedlom, z dlhodobého hľadiska tým zvýšite ich povedomie a pocit zodpovednosti. Vysvetlite im, ako využiť jednotlivé suroviny a prečo je to dobré pre životné prostredie.

Šetríte peniaze

Ak chcete variť bez odpadu, pri nakupovaní by ste mali vedieť, koľko jedál  uvaríte z nákupu bez toho, aby ste produkovali zbytočný odpad.

Recept: Rýchly krém z tvarohu s ovocím

Dezert pre vás prichystala Lucia z blogu Fitrecepty.

tvarohovy krem_2.jpg

Vyčarujte si doma rýchly dezert plný bielkovín, ku ktorému budete potrebovať iba tri suroviny. Ak vám v chladničke postáva tvaroh a máte doma aj zásobu ovocia, ktoré chcete spotrebovať, tento recept je ideálnou voľbou na zdravú dobrotu. Na tento krém bude vhodné akékoľvek ovocie, či už mrazené, alebo čerstvé sezónne ovocie.

Krém si môžete navyše zakaždým vylepšiť surovinami, ktoré máte práve doma – pridajte napríklad oriešky, semienka, kokos či proteín. V prípade, že obľubujete menej sladké dezerty, med môžete úplne vynechať a krém osladiť iba ovocím. Z daných surovín vám vznikne jedna veľká alebo dve menšie porcie. Ak použijete mrazené ovocie, vytvoríte si tak jednoducho hustý zmrzlinový krém.



Počet porcií
2 porcie


Príprava
5 minút

Ingrediencie

250 g roztierateľného tvarohu z vaničky
200 g ovocia
1 PL medu (alebo iného sladidla)

Postup

  1. Všetky suroviny dáme do sekáčika potravín a rozmixujeme ich dohladka.
  2. Krém môžeme dozdobiť podľa preferencií a podávame ho ideálne čo najskôr.

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.