Jeseň presne podľa dobrožrútskeho gusta
Jeseň je nádherné ročné obdobie. Okrem toho, že prináša príjemné schladenie po lete, je aj nádherne farebná. Ja (Dada) ju milujem aj kvôli možnosti vrstvenia oblečenia a prichádzajúcemu obdobiu svetrov a teplých ponožiek.
Posledné dni sú pre mňa aj vďaka tehotenstvu najkrajším časom, keď sa môžem schúliť v kresle práve s teplými ponožkami a knihou a vychutnávať si teplé slnečné lúče.
Zoe je absolútne fascinovaná farbami a stále rozoberá, prečo sú niektoré listy žlté a iné červené.
Jeseň je bohatá aj na dary
Ešte stále sú tekvice, jablká, hrušky, orechy, hrozno a mnohé iné. Teraz je ten ideálny čas ešte „doťuknúť” zásoby na zimu. Nátierky, zaváraniny, výživy a naša milovaná mraznička.
Jeseň je oslavovaná aj v Zizinkinej škôlke a v rámci nej usporiadali slávnosť stromov. Celý mesiac tvorili a pripravovali dary pre stromy a vysvetľovali si, aké sú dôležité a vzácne.
Deti nosili so sebou v batohoch krabičku a keď našli nejaký špeciálny „poklad“ ako gaštan, bukvice či kamienky, uložili si ho do krabičky. Tiež tvorili z hliny krásne medailóniky.
Tiež sa naučila krásnu pieseň pre stromy. Ja som celým týmto procesom bola úplne uchvátená.
To, ako sa deti vedia nadchnúť pre rituál, je nádherné.
My sme celú túto slávnosť mali v prenesenej rovine aj doma a zo všetkých našich jesenných prechádzok sme si nosili domov kamienky a farebné listy. Zoe napokon doma pekne naaranžovala aj všetky konáre, ktoré našla, do vázičky.
Vieme, že zdravé recepty sú tu celkom zaslúžene doménou najmä foodblogerky a ambasádorky Generali Balans Natálky Spišiakovej zo Zdravia na tanieri. Mimochodom, jej pečené hokkaido placky s čedarom sú famózne. Kto ich neskúsi, obanuje. Napriek tomu som neodolala podeliť sa s vami o recept na naše najobľúbenejšie jesenné jedlo, v ktorom hlavnú úlohu hrá tiež hokkaido tekvica.
Tekvicová hokkaido polievka s kurkumou a zázvorom
Počet porcií
3 porcie
Predpríprava
10 minút
Príprava
20 minút
Na túto jesennú dobrotu potrebujete:
- 1 skôr menšiu hokkaido tekvicu,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 bielu cibuľu,
- cca 1,5 cm veľký kúsok zázvoru,
- 1/2 čajovej lyžičky kurkumy,
- 1/2 čajovej lyžičky škorice,
- 1/2 čajovej lyžičky údenej papriky,
- 1 dcl kokosového mlieka,
- šťavu z 1/2 menšieho citróna,
- soľ na dochutenie,
- petržlenovú vňať alebo pražené tekvicové jadierka na ozdobenie.
Postup prípravy podľa Dobrožrútov:
Hokkaido tekvicu umyte a nakrájajte rovnomerne na menšie kocky. Na masle či oleji, podľa vlastných preferencií, orestujte očistenú a nadrobno nasekanú cibuľku. Pridajte nakrájanú tekvicu a restujte ďalej.
Zmes zalejte cca 2 l vody. Pridajte očistený strúčik cesnaku a zázvor v celku, soľ, kurkumu, údenú papriku a škoricu. Povarte cca 20 minút, kým tekvica nezmäkne a kým sa neprepoja všetky chute.
Zmes potom prelejte do mixéra a pridajte šťavu z citróna a kokosové mlieko. Hotovú polievku ochutnajte a ak uznáte za vhodné, ešte ju dosoľte. Voilà, takmer hotovo!
K tejto polievke milujeme aj krutóniky – na kocky nakrájaný chlebík alebo v rámci zero waste (ak neviete, o čom je reč, prečítajte si náš blog k tejto téme) aj hocijaké pečivo, ktoré už treba minúť, ktoré pokvapkané olivovým olejom len rýchlo opečieme v rúre či na panvici do zlatista. Je to úžasné!
Potom si treba rozhodne pripraviť šípkový čaj so zázvorom a medom. Ideálne zo šípok, ktoré si v rámci jesenných potuliek po prírode nazberáte sami.
Takže keď sa vrátite z farebnej jesennej prechádzky, spomeňte si na nás, navarte si chutnú tekvicovú polievočku, spravte si dobrý šípkový čajík, zabaľte sa do deky a vychutnávajte si jeseň!