projekt poisťovne logo generali

10 zvykov, vďaka ktorým môžete viesť trvalo udržateľnejší životný štýl

30. 11. 2022

Už ste urobili niekoľko zmien – menej jazdíte autom, viac recyklujete. Ak sa stále snažíte hľadať nové možnosti, ako pomôcť životnému prostrediu a znížiť svoju uhlíkovú stopu, máme pre vás 10 dobrých tipov, ktoré môžete vyskúšať už dnes!

Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu venovanému udržateľnosti. Tie najlepšie riešenia pre budúcnosť sú tie dlhodobé. Pre nás, v poisťovni Generali, je každý klient jedinečný a zaslúži si riešenia šité na mieru, ktoré ho podržia v každej životnej situácii. Navštívte svoju najbližšiu pobočku.

1. Pracujte viac z domu

Ak to vaša práca umožňuje, určite to využite. Budete produktívnejší, vyhnete sa zhonu a znížte svoju uhlíkovú stopu. Ak do práce dochádzate, ušetríte denne veľa času aj energie. V prvých vlnách pandémie koronavírusu si mnohí z nás vyskúšali prácu z domu a v mnohých firmách sa hybridný spôsob práce stal novým normálom. Pokiaľ teda môžete, nastavte si so svojím nadriadeným systém, ktorý vám umožní pracovať z domu aspoň niekoľko dní v týždni.

2. Zvoľte si nadčasový štýl

Zamyslite sa – to, že je niečo trendy znamená, že to čoskoro vyjde z módy. Ak preto chcete znížiť odpad z oblečenia, kupujte ho len vtedy, keď niečo potrebujete. A keď už nejaké oblečenie vyradíte, zamyslite sa nad tým, či ho nedoplniť klasickým nestarnúcim kúskom, ktorý budete môcť nosiť niekoľko rokov.

👉 Oživte svoj šatník s týmito tipmi a skúste výzvu 30×30

shutterstock_1907955550.jpg

3. Preukážte podporu svojou peňaženkou

Skôr než sa rozhodnete niečo kúpiť, zistite, či je produkt vyrobený a/alebo predávaný s ohľadom na životné prostredie. Radšej kupujte od spoločností, ktoré sa k životnému prostrediu správajú zodpovedne alebo mu aspoň priamo neškodia.

👉 Čo je greenwashing a ako ho „prekuknúť”

4. Pripravte si jedlo na niekoľko dní dopredu

Znížte produkciu odpadu z jedla a vyskúšajte prípravu, počas ktorej využijete menšie množstvo náčinia, a získate pokrm na niekoľko dní dopredu. Navyše po práci nemusíte rozmýšľať nad tým, čo bude na večeru! Ak sa vám nejaké jedlo nepodarí zjesť, zvážte jeho zamrazenie, aby ste si ho mohli znovu dopriať, keď naň budete mať chuť. Inšpirujte sa našimi receptami a rozhodne nájdete niečo, čo si môžete raz-dva pripraviť na obed či na večeru.

5. Kupujte veci z druhej ruky

Ak máte možnosť si kúpiť niečo z druhej ruky, pomáhate znižovať odpad a prispievate k podpore obehového hospodárstva. A navyše miniete menej peňazí. Či sa jedná o oblečenie, nábytok, elektroniku, alebo čokoľvek iné, skúste sa v prvom rade poobzerať či to, čo potrebujete neviete zohnať z druhej ruky.

shutterstock_1178317870.jpg

6. Auto si dajte umyť profesionálne

Ak stále hľadáte zámienku na to, aby ste si nemuseli sami umývať auto, tu je. Profesionálne služby umývanie áut dokonale ovládajú, čo znamená, že oveľa lepšie hospodária s energiou a vodou, než by sa komukoľvek z nás podarilo doma.

7. Používajte viac studenej vody

Áno, teplá voda je príjemnejšia. No ak znesiete trochu studenej vody, je to ďalší skvelý spôsob, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu. A ak ste odvážni, existuje mnoho dôkazov, že studené sprchy majú pozitívny vplyv na telo i dušu.

👉 Otužovanie blahodarne pôsobí aj na psychickú pohodu, celkový relax a dobrú náladu

8. Používajte ekologický vyhľadávač

Servery Ecosia fungujú na 100 % obnoviteľnej energii a využívajú svoje zisky z vyhľadávania na sadenie stromov – zasadili ich už viac ako 88 miliónov. Jednoduchší spôsob, ako podporiť trvalú udržateľnosť, nájdete len ťažko.

9. Využívajte tempomat

Systém udržiavania rýchlosti jazdy považujeme za užitočné zariadenie, no vedeli ste, že dokáže efektívnejšie využívať spotrebu paliva a znižovať vašu uhlíkovú stopu? Ak ste často na cestách, určite to stojí za vyskúšanie.

shutterstock_578904586.jpg

👉 Šetrite palivo dodržiavaním zásad efektívnej jazdy

10. Myslite na poistenie majetku

Starajte sa o majetok, ktorý už vlastníte, aby ste ho nemuseli, pokiaľ možno, nahrádzať novými vecami. V rámci svojho poistenia majetku si dojednajte poistenie domácnosti, ktoré kryje zariadenie vašej domácnosti pre prípad poškodenia, zničenia, odcudzenia alebo straty. Hodnotu svojej domácnosti si viete jednoducho vypočítať v našej aplikácii.

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.